Orthopedische Manuele therapie

  Veel behandelde klachten:

·         Hoofd- en nekpijn met een verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom

·         Nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling in armen en handen

·         Pijnklachten hoog in de rug met of zonder rib- en borstpijn

·         Lage rugklachten, evtentueel met uitstralende pijn naar de benen

·         Bepaalde vormen van duizeligheid die vanuit de nek komen

·         Kaakklachten, eventueel in combinatie met hoofd- en nekpijnLiesklachten en bilklachten; met name bij sporters

·         Maar natuurlijk ook klachten aan de ledematen reageren goed op de behandeling

De meeste mensen kennen Manuele therapie als fysiotherapeutische behandeling bij rugproblemen. Orthopedische Manuele therapie is een specialistische werkwijze binnen de fysiotherapie. Zij onderscheidt zich van ‘gewone’ fysiotherapie door meer specifieke kennis van het bewegingsapparaat.

Diagnosestelling

Door het kunnen toepassen van specifieke onderzoeks- en behandelmethoden is manuele therapie uitermate geschikt voor de diagnosestelling, al of niet in combinatie met de behandeling, van aandoeningen van het bewegingsapparaat in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder.

Als manuele therapie lokaal niet mogelijk is, kunnen manueeltherapeutische technieken in andere delen van de bewegingsketen voorwaardenscheppend werken voor herstel. Soms is het direct behandelen van uw rug bijvoorbeeld niet mogelijk, omdat de plaats waar het probleem zich voordoet op dat moment bijvoorbeeld niet bereikbaar is om welke reden dan ook. Dan kan de manueel therapeut zich richten op een ander lichaamsdeel dat er voor kan zorgen dat uw rug toch verlichting krijgt. Bijvoorbeeld door dit onderdeel te trainen en sterker te maken of door het juist te mobiliseren waar het tot dan toe vast zat.

Goed vooronderzoek

Overleg met de patiënt, specifieke onderzoekstechnieken en analyse van voorkeurspatronen in het bewegen geven nauwkeurige informatie over het bewegingsverloop en eventuele functiestoornissen van gewrichten.

Het lokale onderzoek wordt gerelateerd aan het totale bewegingspatroon van de patiënt. Op grond van de onderzoeksgegevens wordt er een manueeltherapeutische diagnose geformuleerd.

Mobiliserende technieken

Tijdens de manueeltherapeutische behandeling wordt gebruik gemaakt van specifiek mobiliserende technieken, eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken ofwel manipulaties. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het optimaliseren van kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Goede instructie, begeleiding en het geven van inzicht aan de patiënt in verantwoord bewegingsgedrag is eveneens onderdeel van het behandelprogramma.

Doel van de therapie is:

  • herstellen of verminderen van de functiestoornissen en pijn
  • het verbeteren van vaardigheden in het dagelijks leven thuis, op het werk en bij sporten

De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar voor de patiënt: duidelijke verbetering van de mobiliteit en afname van de pijn, waarmee voorwaarden geschapen worden voor verder optimaal herstel.