COPD en Ademspiertraining

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een niet te genezen ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.
 
Maar wat is COPD nu precies?
Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.
Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat u extra zuurstof moet gebruiken.

Chronische bronchitis of longemfyseem
COPD is een verzamelnaam voor onder meer:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.
Deze losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam.
 
De symptomen van COPD op een rijtje:

Benauwdheid
Hoesten
Kortademig zijn
Vaak moe
Weinig spierkracht
Gewichtsverandering

Behandeling
Als de diagnose COPD is gesteld, krijgt u te maken met verschillende zorgverleners zo als de huisarts, praktijkondersteuner, longarts en longverpleegkundige. Zij houden zich aan de richtlijnen uit de zogenaamde Zorgstandaard COPD. Daarin staat omschreven waar een goede behandeling van COPD aan moet voldoen.
 
Bewegen en conditie
Voldoende bewegen maakt uw algehele conditie beter, ook als u COPD heeft. Juist bij COPD is het goed om te bewegen, liefst elke dag dertig minuten. Bewegen maakt uw ademhalingsspieren sterker, waardoor u minder snel benauwd raakt. Uw spieren raken door te bewegen bovendien gewend aan het hebben van minder zuurstof. Daardoor ervaart  u minder snel vermoeidheid.
Ook helpt een goede conditie u sneller herstellen van een verkoudheid of griep. Ziekteverwekkers krijgen al minder kans om uw lichaam binnen te dringen als u fit bent. Daarnaast werken uw medicijnen beter door voldoende te bewegen.

Fysiotherapie bij COPD
Bij de behandeling van COPD kan de hulp van een fysiotherapeut nodig zijn. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het ademen in rust of tijdens beweging. Ook kan deze therapeut u functioneel leren hoesten (Huffen). Huffen is een hoestmethode om effectief van uw slijm af te komen, zodat u minder benauwd bent. De fysiotherapeut geeft u ook oefeningen mee, om te blijven bewegen.

Beginnen met bewegen
De drempel om te sporten is voor veel mensen met COPD hoog. Het is dus niet gek als u de stap niet goed durft te zetten. Heeft u al een tijd niet gesport, begin dan rustig door bijvoorbeeld tien minuten per dag actief te zijn.

Als u het prettig vindt, kunt u kiezen voor begeleid bewegen.  Bijvoorbeeld met een (long)fysiotherapeut of gewoon samen met iemand die u kent. Kies een activiteit die u leuk vindt, zodat u deze gemakkelijker volhoudt. Veel mensen met COPD doen aan wandelen, tuinieren, fietsen, golf, yoga of een rustige vorm van fitness (cardio én krachttraining).

Longrevalidatie
Mensen met ernstig COPD krijgen soms van de huisarts of longarts het advies om zich aan te melden voor longrevalidatie. Bij longrevalidatie leert u erop vertrouwen dat u best actief kunt zijn. Bij longrevalidatie werkt u samen met een fysiotherapeut aan een betere conditie en lichamelijk sterker worden. Ook omgaan met exacerbaties is onderdeel van longrevalidatie.

Vragen ?
Met vragen kunt u uiteraard bij ons terecht, onze therapeuten staan u graag te woord.
Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over COPD?  U kunt gebruik maken van de volgende link van het longfonds:  www.longfonds.nl.
Nieuw onderdeel van onze COPD training: Ademspiertraining

Vanaf heden kunt u bij Bakker en Bouter fysiotherapie ook training en begeleiding volgen voor het trainen van de ademspieren.

Het Trainen van de ademhalingsspieren is zinvol voor mensen met COPD en ASTMA maar ook voor sporters die nog meer willen halen uit hun sport (voor meer informatie zie trainjelongen.nl).

Voor de ademanalyse en begeleide training maken wij gebruik van de Power Breathe KH2 (voor meer informatie:http://www.trainjelongen.nl/). Voor thuis kunnen mensen een Powerbreathe plus of een Powerbreathe classic via ons of rechtstreeks bij Trainjelongen.nl aanschaffen.

Door het trainen van de ademspieren bij COPD of ASTMA, is er meer zuurstof en energie over voor de spieren van bijvoorbeeld armen en benen, waardoor er vaak minder snel vermoeidheid in deze spieren gevoeld wordt.

Voor (top) sporters kan het zijn dat door het verbeteren van je adempatroon je beter presteert.